וולפגנג גוליך

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
וולפגנג גוליך

וולפגנג גוליך (Wolfgang Gülich, נולד ב-24 באוקטובר, 1960, נהרג ב-31 באוגוסט 1992) היה מטפס גרמני, אחד מגדולי המטפסים של שנות השמונים של המאה העשרים. הוא התפרסם בזכות האצבעות החזקות במיוחד שלו, והיה ידוע בעליות מתח על אצבעות בודדות, שהיה עושה על קמפוס בורד. גוליך היה אהוב מאד על קהילת המטפסים העולמית בזכות כשרונו כמטפס, אבל יותר מכך בזכות השילוב של הנחמדות שלו, הצניעות שלו, והנועזות שהפגין כשטיפס.

וולפגנג גוליך נהרג בתאונת דרכים בקיץ 1992, בדרכו לחתונה של אחיו.

וולפגנג גוליך נולד בעיירה לוגוויגשאפן בגרמניה. הוא החל לטפס על מצוקי אבן חול באיזור Südpfalz. די מהר הוא היה למטפס החזק ביותר באיזור וכבר בגיל 16 הוא פתח מסלולים בדירוג די גבוה. הוא טיפס גם ב Elbsandstein, גם שם על אבן חול, ומאוחר יותר נסע לארה"ב, ל-Shawangunks וליוסמיטי שם טיפס את המסלולים הקשים ביותר שנפתחו עד אז, כולל טיפוס שני של Grand Illusion, שנפתח אז על ידי Toni Yaniro ומדורג 5.13b/c)

מסלולים מפורסמים נוספים שלו הם: Punks in the Gym X / 8b+ / 32 (1985), ב-Mt Arapiles, אוסטרליה וכמובן - Action Directe. המסלול, שנפתח ב-1991 לאחר תקופה ארוכה מאד של אימונים ספציפיים לצעדים מאחיזת מונו לאחיזת מונו, נחשב למסלול הראשון בעולם שמדורג 9a (או לאמריקאים - 5.15a). גם עד היום, שנים רבות לאחר שנפתח, זכה אקציון דירקט למספר מועט של חזרות מוצלחות ונחשב לאחד המסלולים הקשים בעולם.

גוליך על ה-Action Directe

הוא חזר על Hubble של בן מון (שניסה במשך שנים ללא הצלחה לטפס את Action Directe, ורק קיבל דלקות בגידים באצבעות), והיה באופן אישי אחראי לפתיחתן של כמה רמות חדשות בסולם הדירוג:

  • Kanal Im Rücken, ב-1984, שמדורג 8b
  • Punks In The Gym, ב-1985, שמדורג 8b+
  • Wall street, ב-1987, שמדורג 8c
  • Action Directe, ב-1991, שמדורג 9a

גוליך גם המציא את הקמפוס בורד, ואת שיטת האימון על קמפוס בורד, שפותחה כדי לפתח כוח ספציפי למסלול Action Directe.

באופן מפתיע, למרות שהוא היה מוכר היטב בגרמניה, באנגליה ובארה"ב, ולמרות מעמדה הבלתי מעורער של צרפת כבירת הטיפוס של שנות ה-90 (כל האמריקאים עברו לגור שם כדי להתאמן), וולפגנג גוליך לא היה כלל מוכר בצרפת. אולי הוא הוסתר בצילם של מטפסים צרפתים כמו פטריק אדלנז'ה וחבריו, שהיה להם מעמד של כוכבי על בצרפת. הסבר אפשרי אחר הוא שגוליך לא הפגין כלל ועיקר עניין בתחרויות טיפוס. לאחר התחרות של ברדונצ'יה, ב-1985, הוא הבין שתחרויות טיפוס מנוגדות לצורה שבה הוא רואה את הטיפוס: "לגלות מסלולים חדשים באתרי טיפוס חדשים, להכיר אנשים חדשים סביב שולחן של בית קפה קטן או ביסטרו מקומי, לשוחח ולצחוק ללא סוף."

גוליך טיפס מסלולים ארוכים בקרקורם ובפטגוניה. בשנת 1989 הוא טיפס בטיפוס חפשי את ה- Eternal Flame (בדירוג IX A2) על ה-Nameless tower בקרקורם. בשנת 1991 טיפס את ה- Riders on the Storm (דירוג IX A3) בטורס דל פיינה בפטגוניה. הישגים אלה הביאו לו הכרה והערכה גם בקרב מטפסים אלפיניים.

ב-1990 התארס לאנט. ומיד לאחר מכן נפצע בגבו (שבר חוליה) בנפילה בדרבישייר באנגליה, אך התאושש וחזר לטפס ואף טיפס בסולו את המסלול המפורסם Separate Reality (בדירוג 5.12a) של רון קאוק ביוסמיטי, מסלול של כ-20מ' שהקרוקס שלו הוא סדק החוצה גג של 7מ'.

גוליך על ה-Separate Reality ביוסמיטי (צילום של היינץ זאק)

יחד עם רון קאוק הוא השתתף בצילום סרטו של סילבסטר סטלון Cliffhanger (סחרור מסוכן) בשנת 1991-2. גוליך היה הכפיל של סטאלון עצמו בסרט זה. לקראת סיום הצילומים לסרט אירעה התאונה בה נהרג, ונשמעו טענות שהמחוייבות האדירה שלו לסרט, והלחצים שהופעלו עליו מטעם ההפקה, תרמו לעייפות שלו, שגרמה לתאונה שבה נהרג.

גם היום, יותר מעשור לאחר שנהרג, נשאר וולפגנג גוליך סמל בעיני מטפסים רבים בכל העולם. לא רק בשל ההישגים המרשימים שלו בטיפוס אלא דווקא בשל השילוב של יכולת מדהימה, עם אישיות צנועה, נדיבה ועדינה.

ציטוטים

  • "הראש הוא השריר החשוב ביותר לטיפוס"
  • "כדי להצליח מסלול, יש לבהות בו זמן מה, אחר כך לבלות כמה שעות בבית קפה, ורק אחר כך, לחבר אותו"
  • "אתה לא מטפס, ואחר כך שותה קפה, הקפה הוא חלק מן הטיפוס" (You don't climb then go for coffee, coffee is part of climbing).

תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...