העירו לי לאחרונה שהרתמה שלי נראית רע מאד, ושצריך לפסול אותה. היא באמת קצת ישנה, אבל היא מאד נוחה לי, לפסול?

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

עניין הנוחות אינו קשור לשאלה. אם הרתמה פסולה - ודאי שאין להשתמש בה, אפילו אם היא נוחה. אם אינה פסולה, אפשר להשתמש בה, ואם היא נוחה - יופי.

בכל מקרה, יש כללי פסילה לכל הציוד הבטיחותי שאנו משתמשים בו, בכלל זה לרתמות. מכיוון שהרתמות לטיפוס (ולגלישה) עשויות בעיקר מניילון, אבל לא כולן. יש גם רתמות מדיינימה, למשל. לרתמות כאלה עשויים להיות כללי פסילה נוספים.

כללי הפסילה המשמעותיים ברתמות (ובהתאמות המתבקשות - גם בחבלים ורצועות) הם:

  1. גיל, אם הרתמה עברה את הגיל המותר שהיצרן מגדיר.
  2. פגם מכאני (כלומר חתך, קרע או כל פגם אחר) ברצועות נושאות העומס של הרתמה.

יש עוד, כמובן: מגע בחומרים ממיסים, חשיפה לשמש ועוד, אבל שני הכללים הללו הם אלה שיפסלו רתמה, בדרך כלל.

נפרט? יאללה:

1. עניין הגיל. זה פשוט, אבל גם מסובך. פשוט, כי היצרן מגדיר גיל מקסימאלי לשימוש ברתמה. מסובך, כי זה משתנה על פי אופי ותדירות השימוש. כללי אצבע נוחים הם 10 שנים מקסימום, ולכל היותר 5 שנים של שימוש (ככה מגדירים Beal, וזה די נוח). ברור שככל שהשימוש אינטנסיבי כך אורך החיים של הרתמה קצר יותר, ולזה יש את הכלל הבא.

2. בעיקרון, כל פגם מכאני ברצועה פוסל אותה. מכיוון שהרתמות עשויות מרצועות, כללי הפסילה של רצועות חלים גם על רתמות. אבל יש ברתמה רצועות נושאות עומס, שחייבות להיות חזקות, ואחרות, שרק מחזיקות ציוד, למשל, הרי לא נצפה ממישהו לזרוק לפח רתמה חדשה שנקרעה לה לולאת ציוד, נכון?

הרצועות נושאות העומס הן רצועת המתניים, רצועות הרגליים ולולאת האיבטוח (belay loop). ברתמות שאין ביליי לופ - זה לא משמעותי. המקום שבו בדרך כלל נשחק ונפגע ראשון הוא המקום שבו רצועת המתניים ורצועות הרגליים נפגשות, ושם קושרים את החבל. זה במיוחד משמעותי בהובלה ספורטיבית, כי לולאת החבל של הקשר, מסתובבת תחת עומס כשנתלים על החבל (בנפילה או בסוף מסלול ספורטיבי). אבל גם בטיפוס מלאכותי. בקיצור, בכל מקרה שבו יש חבל קשור ישירות לרתמה ויושבים בה הרבה פעמים.

ברתמות ספורטיביות טובות, יש כיסוי לנקודה הזו (בד או שרוול) שמגן על הרצועות נושאות העומס. כשמגיעים למצב שהבד קרוע ורצועת המותניים חשופה, הרתמה מתקרבת לסוף חייה. אם הגעת למצב שהרצועה עצמה כבר נשחקה - מאוחר מדי - הרתמה פסולה.

שים לב, גם אם הבד קרוע ורצועת המתניים חשופה, זה עדיין לא סיבה המחייבת לפסול את הרתמה. אם מישהו משתמש ברתמה רק לטופרופ בקיר, למשל, הרצועה לא תמשיך להישחק (כי החיבור נעשה עם טבעת ולא עם חבל). וגם אם הוא מוביל, כל זמן שהרצועה עצמה במצב טוב אין צורך לפסול את הרתמה. הייתי חושב שאפשר להמשיך להגן עליה באופן אחר.

לסיכום

כללי הפסילה הם אלה שמנצחים. אם הרתמה שלך בלויה - לפסול. אם הרתמה שלך ישנה מדי - לפסול. זכור, רתמה היא חלק חשוב במערכת האבטחה בטיפוס, כי היא נקודה קריטית תמיד. במילים אחרות, אין לרתמה גיבוי אף פעם, ובצדק: רתמה במצב טוב היא חזקה הרבה יותר ממה שדרוש. עם רתמה פסולה, לעומת זאת, אין לנו דרך לדעת כמה היא קרובה למצב שבו היא אינה בטוחה ולכן, אם אתה לא בטוח - לפסול.

קריאה נוספת

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...