דירוג קניונינג

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דירוג הקניונים של נגישותם, גובהם ורמות המים שלהם שונה בהתאם למדינה בה אתם נמצאים או איזו מערכת אומצה. ישנם סוגים שונים של סוגי ציונים זמינים ברחבי העולם.

שתי מערכות הדירוג עיקריות המקובלות בעולם הם המערכת הצרפתית והמערכת האמריקאית.

המערכת הצרפתית פותחה בשיתוף פעולה של הפדרציה הצרפתית לטיפוס והרים (FFME - Fédération Française de la Montagne et de l'Escalade), והפדרציה הצרפתית למערנות (FFS - Fédération Française de Spéléologie) שיצרu מערכת דירוג לקניונים שהפכה לסטנדרט ברירת המחדל באירופה ובאזורים אחרים בעולם.

המערכת האמריקאית היא של האקדמיה האמריקאית לקניונינג (ACA - Amercian Canyoneering Academy). היא מערכת ברירת המחדל באמריקה ובאזורים אחרים שבהם מלמדים על פי השיטה של ACA.

קיימות מערות דירוג נוספות, באזורים אחרים. לדוגמה, באוסטרליה משתמשים במערכת דירוג ייחודית (למידע נוסף - בקרו באתר המצוין של טום ברנן בנושא קניונינג באוסטרליה.

מערכות דירוג והיכן הן בשימוש

הטבלה הבאה מציגה חלוקה של מדינות שיש בהן מסלולי קניונינג על פי שיטת הדירוג הנהוגה בהן:

מדינות על פי שיטת דירוג
דירוג FFME דירוג ACA מערכות אחרות
צָרְפַת ארה״ב אוֹסטְרַלִיָה
אִיטַלִיָה קנדה דרום אפריקה
שוויץ אַנְגלִיָה
אוֹסְטְרֵיָה הונג קונג
גֶרמָנִיָה איראן
סְפָרַד
פּוֹרטוּגָל
ניו זילנד
סלובניה
יָוָן
נפאל
יפן

חשוב להבין כי כל שיטת דירוג קניונים היא תמיד פשרה. הציון ניתן בדרך כלל על פי חלק הקשה ביותר בקניון. המיומנות הטכנית הנדרשת לעבור בקטע הקשה תגדיר את דירוג המסלול כולו. הדירוגים הם תמיד סובייקטיביים ואינם נותנים מידע מלא. יש להשתמש בהם בשילוב הערות, תיאורי מסלול, תיאור הגישה ומפות טופוגרפיות מתאימות כדי להבין את הקושי האמיתי. בנוסף, קניונים יכולים משתנים מעונה לעונה ואפילו במהלך העונות ולכן הדירוג עשוי להשתנות בהתאם.

קיימת תוכנית עם איגוד החובבים הבינלאומי לקניונינג לאיחוד דירוגי הקניונינג ולייצור תקן הבינלאומי שכל המדינות החברות תוכלנה להשתמש בו באופן חופשי.




קישורים חיצוניים







תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...