הבדלים בין גרסאות בדף "בדיקות לחבלים"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(דף חדש: לפני שאנו ניגשים לעבודת טג"ח, נוודא שהחבל שאנחנו נשתמש בו מתאים ליעוד. לכל חבל יש תעודת זהות וגם תקן שה...)
 
(קוטר של חבל)
 
(31 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
לפני שאנו ניגשים לעבודת טג"ח, נוודא שהחבל שאנחנו נשתמש בו מתאים ליעוד. לכל חבל יש תעודת זהות וגם תקן  שהוא חייב לעמוד בו, בקצה החבל ישנה פתקית צבעונית שעליה יופיעו מספר פרטים על החבל באיזה תקן הוא עומד, את קוטר החבל שם החברה ולפעמים גם את סוג החבל (סטאטי/ דינאמי).
+
'''בדיקות לחבלים''' הוא שם כללי למגוון התכונות הנבדקות ב[[חבלים]] על ידי היצרן. הערכים שהם תוצאות הבדיקות מאפשרים לנו לבחור חבלים לשימושים שונים ולוודא שהם מתאימים לייעוד. לכל חבל יש מפרט טכני ותקנים שהוא חייב לעמוד בהם. עם כל חבל מסופק המפרט הזה, ולרוב מסומן קצה החבל בפתקית (מדבקה או פלסטיק מתכווץ) עם פרטים על החבל: באיזה תקן הוא עומד, קוטר החבל, לאיזו [[שיטות הובלה|שיטת הובלה]] הוא מתאים, שם החברה והדגם.
  
קיימים כיום שני תקנים אשר כל חבל המיועד לטג"ח חייב לעמוד באחד מהם, האחד אמריקאי והוא מסומן על ידי האותיות EN, והשני המסומן או על ידי שתי האותיות CE או על ידי שם הגוף UIAA (תקן ארופי), שני תקנים אילו מראים על התאמת המוצר לעבודה בנדרשת ועל התקנון של כל ציוד הטג"ח.
+
קיימים תקנים שכל חבל מחוייב לעמוד באחד מהם, הראשון הוא תקן אירופי, המסומן באותיות EN או CE.
 +
EN זה ר"ת של Européen Normalisation, ו-CE  זה Comité Européen, ולפעמים CEN, או Comité Européen de Normalisation, כלומר הועדה האירופית לתקנים.
  
ישנם מבחנים רבים שחבלים חייבים לעמוד בהם כדי לצאת לשוק ואת המבחנים הללו עושים שני הגופים או חברות המאושרות לכך על ידי הגופים. לכל סוג של חבל ולקוטר שונה יש גם מבחנים שונים:
+
הסימון השני הוא של UIAA, ר"ת של Union Internationale des Associations d'Alpinisme שזה בעברית: האיגוד הבינלאומי של הארגונים האלפיניים.
  
=מבחני נפילה=
+
שני התקנים מראים על התאמת המוצר לעבודה הנדרשת ועל התקנון של כל הציוד. שני התקנים הם די זהים. הראשון הוא תו התקן עצמו, כולל הדרישות המדוייקות בהן נדרש המוצר לעמוד, והשני הוא הסימון הכללי המקובל לכלל המוצרים המאושרים למכירה בשוק האירופי ללא התייחסות לבדיקות ספציפיות (CE  זה Comité Européen, ולפעמים CEN, או  Comité Européen de Normalisation, כלומר הועדה האירופית לתקנים). סימון ה-CE הוא חובה לכל מוצר הנמכר באירופה.
==חבל טיפוס יחיד (single rope)==
+
 
 +
ה-[[UIAA]], איגוד המועדונים האלפיניים הגדיר תוי תקן שהם המלצה בלבד ואין חובה על יצרנים לעמוד בהם, אבל הם באים מגוף מקצועי המבין בענייני טיפוס. תקני UIAA, אם כן, מהווים המלצה למטפסים. במרבית המקרים תקן CE דומה לזה של UIAA, משום שועדת התקנים של האיחוד האירופי פשוט "שאלה" חלק מהסטנדרטים, היות והם כבר היו קיימים.
 +
 
 +
לגבי ארה"ב לא נדרש תו תקן מסויים. ישנם מספר גופים שהגדירו קרטריונים לציוד, בעיקר חבלים, כמו:
 +
*OSHA - Occupational Safety & Health Administration
 +
*NFPA - National Fire Protection Association
 +
*ANSI - American National Safety Institution
 +
ואחרים.
 +
 
 +
כל יצרן בוחר באיזה סטנדרטים הוא רוצה לעמוד, בהתאם לפלח השוק אליו הוא מכוון. חלק מהיצרנים גם מסמנים את מוצריהם בסימון התקן של השוק האירופי על מנת שיוכלו למכור את מוצריהם גם שם.
  
חבל דינאמי (11מ"מ- 9.8מ"מ) - על פי  UIAA, מכיוון שחבל דינאמי צריך לעמוד בעומס מסוים וגם לבלום נפילות דינאמית, המבחן חייב לבדוק זאת, לוקחים חבל באורך 2.8 מטר מקבעים אותו בקצה אחד, מעבירים אותו על משטח בקוטר של 5מ"מ (מדמה טבעת) ומניחים עליו משקולת 80 קילוגרם ומפילים אותו מגובה של 4.6 מטרים, נפילה במקדם נפילה (FF-Fall factor) של 1.78. על הניסוי חוזרים 5 פעמים עם מנוחה של חמש דקות בין כל שתי נפילות.
+
ישנם מבחנים רבים שחבלים חייבים לעמוד בהם. את המבחנים הללו עושים היצרנים או חברות המאושרות לכך על ידי האיחוד האירופי. יש גם מבחנים שהם שונים לסוגי חבל ושימושים שונים:
  
על פי האמריקאים (EN), חבל חייב לעמוד ב 5 נפילות בעומס של 100 קילוגרם במקדם נפילה 1 כלומר מטר נפילה על מטר חבל.
+
=מבחני נפילה=
 +
==[[חבל הובלה|חבלי הובלה]]==
 +
===חבל יחיד (single rope)===
 +
חבל דינאמי (11מ"מ- 9.8מ"מ) - על פי UIAA, עובר מבחן של יכולתו להוריד את [[כוח הבלימה]] בזמן בלימת נפילה ב[[הובלה]]. [[נפילת UIAA|נפילת בדיקה של UIAA]] היא נפילה של משקולת של 80 ק"ג, לאורך 5 מטרים על חבל באורך 2.8 מטר. החבל מקובע לעיגון, אין [[אבטחה דינאמית|דינאמיות במערכת]], והוא עובר על מוט בקוטר של 10מ"מ, שמדמה [[טבעות|טבעת]]. מתקבלת נפילה ב[[מקדם נפילה]] (FF-Fall factor) של 1.78. על הניסוי חוזרים 5 פעמים עם מנוחה של חמש דקות בין כל שתי נפילות.
  
==חבל כפול (double rope)==
+
על פי התקן האירופאי (EN), חבל חייב לעמוד ב 5 נפילות בעומס של 100 קילוגרם במקדם נפילה 1 כלומר מטר נפילה על מטר חבל.
  
חבלים (8.7מ"מ- 9.8מ"מ) אותו מבחן רק העומס של 50 קילוגרם.
+
===חבל כפול (double rope)===
 +
חבלים דקים (8.7מ"מ- 9.8מ"מ) המיועדים להובלה ב[[שיטות הובלה#חבל כפול (double rope)|שיטת חבל כפול]] עוברים בדיקת נפילה דומה, רק עם עומס של 55קילוגרם.
  
==חבל תאומים (twin rope)==
+
===חבל תאומים (twin rope)===
  
 
==חבל סטאטי==
 
==חבל סטאטי==
 
+
על פי התקן האירופאי (EN), חבל סטאטי אינו צריך לעמוד בעומס של נפילות (דינאמיות) אבל צריך לשאת משקל כבד ולכן המבחן שלו יהיה שונה, לוקחים חבל שני קשרי תשיעית במרחק של מטר אחד מן השני ומותחים אותו בעומס של 70 קילוגרמים כדי למתוח טוב את הקשרים, לאחר מכן תולים על אחד הקשרים משקולת 200 קילוגרמים ומפילים את המשקולת מספר פעמים במקדמי נפילה משתנים עד לקריעת החבל:
על פי האמריקאים (EN), חבל סטאטי אינו צריך לעמוד בעומס של נפילות (דינאמיות) אבל צריך לשאת משקל כבד ולכן המבחן שלו יהיה שונה, לוקחים חבל שני קישרי תשיעית במרחק של מטר אחד מן השני ומותחים אותו בעומס של 70 קילוגרמים כדי למתוח טוב את הקשרים, לאחר מכן תולים על אחד הקשרים משקולת 200 קילוגרמים ומפילים את המשקולת מספר פעמים במקדמי נפילה משתנים עד לקריעת החבל:
 
 
0.25 FF;
 
0.25 FF;
 
0.25 FF;
 
0.25 FF;
שורה 28: שורה 41:
 
וממשיכים עד שהחבל כושל.
 
וממשיכים עד שהחבל כושל.
  
כל נפילה מודדים את ההתארכות של החבל בין הקשרים, חבל עובר את המבחן עם עבר את חמשת הנפילות הראשונות. מפני שכל האמצעים שאנו משתמשים בהם כדוגמא הגלגלות יתפרקו כבר במקדם נפילה של 0.75 ולכן החבל לא יהיה הנקודה החלשה במערכת.
+
כל נפילה מודדים את ההתארכות של החבל בין ה[[קשרים]], חבל עובר את המבחן עם עבר את חמשת הנפילות הראשונות. מפני שכל האמצעים שאנו משתמשים בהם כדוגמא ה[[גלגלות]] יתפרקו כבר במקדם נפילה של 0.75 ולכן החבל לא יהיה הנקודה החלשה במערכת.
 
 
=כוח בלימה=
 
 
 
הכוח המקסימאלי המתפתח בשעת בלימת נפילה. על פי התקן לחבלי הובלה אין לעבור את הערך של 1200 ק"ג.
 
הכוח נמדד בעת [[נפילת בדיקה של UIAA]].
 
 
 
=התארכות =
 
 
 
בודקים שתי בדיקות התארכות:
 
 
 
==התארכות תחת משקל גוף==
 
 
 
מידת התארכות החבל בעומס של 80 קילוגרם.
 
לכל סוג של חבל יש את אחוז ההימתחות המינימאלי והמקסימאלי שנקבע בתקן כדי להיכלל תחת אותו סוג.
 
 
 
חבל סטאטי: 2%-3%
 
 
 
חבל דינאמי: 7%-8%
 
 
 
חבל דינאמי כפול: 9%-10%
 
  
==התארכות לפני קריעה==
+
=[[כוח בלימה]]=
 +
הכוח המקסימאלי המתפתח בשעת בלימת נפילה. על פי התקן לחבלי הובלה אין לעבור את הערך של 1200ק"ג בבלימת נפילה. הערך המצויין לחבל הוא כוח הבלימה בנפילה הראשונה.
 +
הכוח נמדד בעת [[נפילת UIAA|נפילת בדיקה של UIAA]].
  
 +
=[[התארכות]]=
 +
התארכות החבל נמדדת באחוזים מאורכו. ההתארכות בכוח מסויים היא ביטוי ל[[אלאסטיות]] של החבל. מידת ההתארכות היא בעלת משמעות בקביעת השימוש המתאים לחבל. חבלים המיועדים לסוג אנרגיה (חבלי הובלה) הם יותר אלאסטיים ומתארכים יותר. חבלים המיועדים לשימושים סטאטיים כמו [[גלישה]], [[חילוץ]] וכו', מתארכים פחות. מקובלות שתי בדיקות התארכות:
 +
==[[התארכות תחת משקל גוף]]==
 +
מידת התארכות החבל בעומס של 80 קילוגרם. לכל סוג חבל יש שיעורי הימתחות מינימאלי ומקסימאלי שנקבעו בתקן כדי להיכלל תחת אותו סוג.
 +
*חבל סטאטי: 2%-3%
 +
*חבל דינאמי: 7%-8%
 +
*חבל דינאמי כפול: 9%-10%
 +
==[[התארכות לפני קריעה]]==
 
מידת התארכות החבל ממש לפני שהוא נקרע. מובאים כאן מספרים טיפוסיים:
 
מידת התארכות החבל ממש לפני שהוא נקרע. מובאים כאן מספרים טיפוסיים:
 +
*לחבלים סטאטיים: 40%
 +
*לחבלי הובלה יחידים: 80%
  
לחבלים סטאטיים: 40%
+
=עומס מקסימאלי (עומס קריעה) סטאטי=
 +
כל החבלים המיועדים לכך שאנשים יהיו תלויים עליהם חייבים לשאת לפחות במשקל מינימאלי של 2200 קילוגרם.
  
לחבלי הובלה יחידים: 80%
+
=[[עמידות בפני שחיקה]]=
 +
עמידות בפני שחיקה היא מדד בדיוק לזה, כלומר, לעמידות החבל בפני שחיקה. תכונה זו חשובה במיוחד ב[[גיאולוגיה|סוגי סלע]] שיש בהם הרבה [[חיכוך]] כמו [[גיאולוגיה#אבן חול|אבן חול]] ו[[גיאולוגיה#גרניט|גרניט]].
 +
בודקים שני סוגי עמידות בשחיקה:
  
==עומס מקסימאלי (עומס קריעה) סטאטי==
+
*עמידות בפני שחיקה
 +
*עמידות בשחיקה על פינות חדות
  
כל החבלים המיועדים לצורכי טג"ח שאנשים יהיו תלויים עליהם חייבים לשאת לפחות במשקל מינימלי של 2200 קילוגרם.
+
=[[החלקת מעטפת]]=
  
=עמידות בפי שחיקה=
+
=זמן ציפה במים=
  
=עמידות בשחיקה על פינות חדות=
+
לחבלים כבדים ממים: מודדים כמה זמן חבל צף עד שהוא נספג במים ושוקע.
  
=החלקת מעטפת=
+
=[[קוטר של חבל]]=
 +
מותחים את החבל בעומס שנקבע ומודדים את קוטרו בשלוש נקודות שונות ועושים ממוצע עם התוצאות, תהליך זה מתבצע פעמיים ואחרי השוואת ממוצעים נקבע הקוטר.
  
=זמן ציפה במים=
+
העומס המקובל הוא של 10ק״ג ל[[חבל יחיד]], 6ק״ג ל[[חבל כפול]] ו-5ק״ג ל[[חבל תאומים]].
  
לחבלים כבדים מהמים: מודדים כמה זמן חבל צף עד שהוא נספג במים ושוקע.
+
=[[נוטביליטי]] או כמה קל לקשור את החבל וכמה הוא מתהדק (knotability)=
  
=קוטר החבל=
+
קושרים קשר בוהן בחבל, תולים עליו משקולת קטנה (שוב, 10 ק"ג) ומודדים את המרווח שנשאר בתוך הקשר.
 +
==קישורים חיצוניים==
 +
*[http://www.bealplanet.com/portail-2006/index.php?page=type_corde&lang=us דף מהאתר של Beal, ובו מידע על סוגי החבלים ובדיקות נפילה]
  
מותחים את החבל בעומס של 20 קילוגרם ומודדים את קוטרו בשלוש נקודות שונות ועושים ממוצע עם התוצאות, תהליך זה מתבצע פעמיים ואחרי השוואת ממוצאים נקבע קוטרו.
+
----
 +
תרמו לדף זה: ליאון שופוטינסקי, [[משתמש: מיכה יניב|מיכה יניב]] ואחרים...
  
=כמה קל לקשור את החבל וכמה הוא מתהדק (knotability)=
+
[[קטגוריה:ציוד]][[קטגוריה:ציוד טיפוס]][[קטגוריה: טיפוס]][[קטגוריה: הגדרות]]
 
 
קושרים קשר בוהן בחבל, תולים עליו משקולת קטנה (שוב, 20 ק"ג) ומודדים את הרווח שנשאר בתוך הקשר.
 
----
 
תרמו לדף זה: ליאון שופוטינסקי, מיכה יניב ואחרים...
 

גרסה אחרונה מ־08:10, 18 בנובמבר 2016

בדיקות לחבלים הוא שם כללי למגוון התכונות הנבדקות בחבלים על ידי היצרן. הערכים שהם תוצאות הבדיקות מאפשרים לנו לבחור חבלים לשימושים שונים ולוודא שהם מתאימים לייעוד. לכל חבל יש מפרט טכני ותקנים שהוא חייב לעמוד בהם. עם כל חבל מסופק המפרט הזה, ולרוב מסומן קצה החבל בפתקית (מדבקה או פלסטיק מתכווץ) עם פרטים על החבל: באיזה תקן הוא עומד, קוטר החבל, לאיזו שיטת הובלה הוא מתאים, שם החברה והדגם.

קיימים תקנים שכל חבל מחוייב לעמוד באחד מהם, הראשון הוא תקן אירופי, המסומן באותיות EN או CE. EN זה ר"ת של Européen Normalisation, ו-CE זה Comité Européen, ולפעמים CEN, או Comité Européen de Normalisation, כלומר הועדה האירופית לתקנים.

הסימון השני הוא של UIAA, ר"ת של Union Internationale des Associations d'Alpinisme שזה בעברית: האיגוד הבינלאומי של הארגונים האלפיניים.

שני התקנים מראים על התאמת המוצר לעבודה הנדרשת ועל התקנון של כל הציוד. שני התקנים הם די זהים. הראשון הוא תו התקן עצמו, כולל הדרישות המדוייקות בהן נדרש המוצר לעמוד, והשני הוא הסימון הכללי המקובל לכלל המוצרים המאושרים למכירה בשוק האירופי ללא התייחסות לבדיקות ספציפיות (CE זה Comité Européen, ולפעמים CEN, או  Comité Européen de Normalisation, כלומר הועדה האירופית לתקנים). סימון ה-CE הוא חובה לכל מוצר הנמכר באירופה.

ה-UIAA, איגוד המועדונים האלפיניים הגדיר תוי תקן שהם המלצה בלבד ואין חובה על יצרנים לעמוד בהם, אבל הם באים מגוף מקצועי המבין בענייני טיפוס. תקני UIAA, אם כן, מהווים המלצה למטפסים. במרבית המקרים תקן CE דומה לזה של UIAA, משום שועדת התקנים של האיחוד האירופי פשוט "שאלה" חלק מהסטנדרטים, היות והם כבר היו קיימים.

לגבי ארה"ב לא נדרש תו תקן מסויים. ישנם מספר גופים שהגדירו קרטריונים לציוד, בעיקר חבלים, כמו:

  • OSHA - Occupational Safety & Health Administration
  • NFPA - National Fire Protection Association
  • ANSI - American National Safety Institution

ואחרים.

כל יצרן בוחר באיזה סטנדרטים הוא רוצה לעמוד, בהתאם לפלח השוק אליו הוא מכוון. חלק מהיצרנים גם מסמנים את מוצריהם בסימון התקן של השוק האירופי על מנת שיוכלו למכור את מוצריהם גם שם.

ישנם מבחנים רבים שחבלים חייבים לעמוד בהם. את המבחנים הללו עושים היצרנים או חברות המאושרות לכך על ידי האיחוד האירופי. יש גם מבחנים שהם שונים לסוגי חבל ושימושים שונים:

מבחני נפילה

חבלי הובלה

חבל יחיד (single rope)

חבל דינאמי (11מ"מ- 9.8מ"מ) - על פי UIAA, עובר מבחן של יכולתו להוריד את כוח הבלימה בזמן בלימת נפילה בהובלה. נפילת בדיקה של UIAA היא נפילה של משקולת של 80 ק"ג, לאורך 5 מטרים על חבל באורך 2.8 מטר. החבל מקובע לעיגון, אין דינאמיות במערכת, והוא עובר על מוט בקוטר של 10מ"מ, שמדמה טבעת. מתקבלת נפילה במקדם נפילה (FF-Fall factor) של 1.78. על הניסוי חוזרים 5 פעמים עם מנוחה של חמש דקות בין כל שתי נפילות.

על פי התקן האירופאי (EN), חבל חייב לעמוד ב 5 נפילות בעומס של 100 קילוגרם במקדם נפילה 1 כלומר מטר נפילה על מטר חבל.

חבל כפול (double rope)

חבלים דקים (8.7מ"מ- 9.8מ"מ) המיועדים להובלה בשיטת חבל כפול עוברים בדיקת נפילה דומה, רק עם עומס של 55קילוגרם.

חבל תאומים (twin rope)

חבל סטאטי

על פי התקן האירופאי (EN), חבל סטאטי אינו צריך לעמוד בעומס של נפילות (דינאמיות) אבל צריך לשאת משקל כבד ולכן המבחן שלו יהיה שונה, לוקחים חבל שני קשרי תשיעית במרחק של מטר אחד מן השני ומותחים אותו בעומס של 70 קילוגרמים כדי למתוח טוב את הקשרים, לאחר מכן תולים על אחד הקשרים משקולת 200 קילוגרמים ומפילים את המשקולת מספר פעמים במקדמי נפילה משתנים עד לקריעת החבל: 0.25 FF; 0.25 FF; FF 0.5; FF 0.75; FF 1.0; וממשיכים עד שהחבל כושל.

כל נפילה מודדים את ההתארכות של החבל בין הקשרים, חבל עובר את המבחן עם עבר את חמשת הנפילות הראשונות. מפני שכל האמצעים שאנו משתמשים בהם כדוגמא הגלגלות יתפרקו כבר במקדם נפילה של 0.75 ולכן החבל לא יהיה הנקודה החלשה במערכת.

כוח בלימה

הכוח המקסימאלי המתפתח בשעת בלימת נפילה. על פי התקן לחבלי הובלה אין לעבור את הערך של 1200ק"ג בבלימת נפילה. הערך המצויין לחבל הוא כוח הבלימה בנפילה הראשונה. הכוח נמדד בעת נפילת בדיקה של UIAA.

התארכות

התארכות החבל נמדדת באחוזים מאורכו. ההתארכות בכוח מסויים היא ביטוי לאלאסטיות של החבל. מידת ההתארכות היא בעלת משמעות בקביעת השימוש המתאים לחבל. חבלים המיועדים לסוג אנרגיה (חבלי הובלה) הם יותר אלאסטיים ומתארכים יותר. חבלים המיועדים לשימושים סטאטיים כמו גלישה, חילוץ וכו', מתארכים פחות. מקובלות שתי בדיקות התארכות:

התארכות תחת משקל גוף

מידת התארכות החבל בעומס של 80 קילוגרם. לכל סוג חבל יש שיעורי הימתחות מינימאלי ומקסימאלי שנקבעו בתקן כדי להיכלל תחת אותו סוג.

  • חבל סטאטי: 2%-3%
  • חבל דינאמי: 7%-8%
  • חבל דינאמי כפול: 9%-10%

התארכות לפני קריעה

מידת התארכות החבל ממש לפני שהוא נקרע. מובאים כאן מספרים טיפוסיים:

  • לחבלים סטאטיים: 40%
  • לחבלי הובלה יחידים: 80%

עומס מקסימאלי (עומס קריעה) סטאטי

כל החבלים המיועדים לכך שאנשים יהיו תלויים עליהם חייבים לשאת לפחות במשקל מינימאלי של 2200 קילוגרם.

עמידות בפני שחיקה

עמידות בפני שחיקה היא מדד בדיוק לזה, כלומר, לעמידות החבל בפני שחיקה. תכונה זו חשובה במיוחד בסוגי סלע שיש בהם הרבה חיכוך כמו אבן חול וגרניט. בודקים שני סוגי עמידות בשחיקה:

  • עמידות בפני שחיקה
  • עמידות בשחיקה על פינות חדות

החלקת מעטפת

זמן ציפה במים

לחבלים כבדים ממים: מודדים כמה זמן חבל צף עד שהוא נספג במים ושוקע.

קוטר של חבל

מותחים את החבל בעומס שנקבע ומודדים את קוטרו בשלוש נקודות שונות ועושים ממוצע עם התוצאות, תהליך זה מתבצע פעמיים ואחרי השוואת ממוצעים נקבע הקוטר.

העומס המקובל הוא של 10ק״ג לחבל יחיד, 6ק״ג לחבל כפול ו-5ק״ג לחבל תאומים.

נוטביליטי או כמה קל לקשור את החבל וכמה הוא מתהדק (knotability)

קושרים קשר בוהן בחבל, תולים עליו משקולת קטנה (שוב, 10 ק"ג) ומודדים את המרווח שנשאר בתוך הקשר.

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: ליאון שופוטינסקי, מיכה יניב ואחרים...