איזה חבל הכי טוב לשמש כחבל משיכה (tag-line) וכחבל חירום לגלישה?

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

הערה: שאלה זו עלתה כדיון בפייסבוק, והדיון מופיע כאן, לאחר עריכה.

כרגיל, נפרט קודם את השאלה ונסביר:

למעשה, יש כאן שתי שאלות נפרדות:

  1. איזה חבל הכי טוב לשמש כחבל משיכה (tag-line)?
  2. איזה חבל הכי טוב לשמש כחבל חירום לגלישה?

רקע

בקניונינג, מקובל לגלוש בתצורת גולש אחרון. הרעיון הוא, כמובן, שלא צריך לקשור את החבלים לתחנה אלא רק להעביר אותם. אפשר לגלוש על שני הצדדים של חבל אחד (או שני חבלים קשורים זה לזה) ואז למשוך את החבלים בחזרה (מה שנקרא rappel בצרפתית שבתרגום לאנגלית הופך ל-recall, כלומר: to recall the rope).

זה שונה באופן מהותי ממערנות, למשל. מכיוון שלמרבית המערות יש פתח אחד, וצריך גם להיכנס וגם לצאת ממנו, אפשר להשתמש בחבל אחד לגלישה, ולקשור אותו לעיגון. ממילא חוזרים על אותו חבל בטיפוס עליו ולכן אפשר להשאיר אותו שם.

אפשרות נוספת לקניונינג, היא גלישה עם חבל משיכה, לגלוש על חבל אחד רגיל (כלומר - עבה) ולקחת חבל נוסף, דק, קל ולא חזק במיוחד, למשיכה בלבד (זה מה שקוראים (tagline). למשל - חבל ניילון 2-3מ"מ. זוהי פשרה בין שתי השיטות, כמובן.

היתרונות שבקונספט הזה הם ברורים:

  1. הגלישה קלה יותר (פחות חיכוך) ואחידה יותר (במיוחד בגלישות ארוכות).
  2. חצי החבל שוקל חצי. יש הרבה פחות לסחוב.
  3. התעסקות עם חבל קצר (פתיחה וקיפול) היא הרבה יותר פשוטה ומהירה.

יש גם חסרונות:

  1. יש פחות חבל, זה משמעותי במיוחד במקרי חירום.
  2. ההתארות בחבל יחיד משמעותית יותר מאשר בחבל כפול. זה מגדיל את הבלאי של החבל.
  3. במקרה שהחבל העיקרי נפסל - אנחנו בבעיה.

השאלה מנסה להתגבר על החסרונות בכך שבמקום חבל 2מ"מ, ניקח חבל עזר (פרוסיק) כלומר - חבל של 5.5-6.5מ"מ. זה אמנם טיפה יותר כבד, אבל הרבה יותר קל מחבל בעובי מלא. זה אמנם לא חזק כמו חבל ממש, אבל מספיק חזק להיתלות, ואפילו לגלוש עליו, במקרה חירום.

היתרונות כאן ברורים, ומה עם החסרונות? החסרון העיקרי (לעומת חבל משיכה) הוא המקל, כמובן. שאר החסרונות יבואו לידי ביטוי בחירום, כשתצטרכו לגלוש עליו.

  1. חבל דק מתבלה הרבה יותר מהר - זכרו - זה לא חבל גלישה.
  2. חבל דק מתארך הרבה יותר תחת משקל גוף. זה חלק מהסיבה שהוא מתבלה יותר (סעיף קודם), אבל הוא גם מחייב גלישה חלקה יותר אם לא רוצים להעמיס את העיגונים במכות...
  3. חבל דק לא לוקח קשרי פרוסיקים טוב. למדו לבנות אבטחה עצמית על חבל כזה.
  4. חבל דק נותן מעט מאד חיכוך במכשירי גלישה. חשוב להתאמן על זה לפני הגלישה הגדולה שלכם בחירום. גם אבטחה מלמטה לא תעבוד בקלות, בדיוק מאותה הסיבה.

יש חבלים מחומרים אחרים מלבד ניילון. זה פותח אפשרויות: ‫אפשר לעבור לחבלים דקים עם מעטפת פוליאסטר (במקום פוליאמיד - ניילון). זה הבדל משמעותי. חבל מדיינימה עם מעטפת פוליאסטר יהיה קל מאד, סטאטי מאד, חזק מאד, ובגלל הפוליאסטר של המעטפת - גם עמיד מאד. כמובן שהוא גם צף (דרך אגב, בניגוד לחבלים צפים, שעשויים מפוליפרופילן - גם לא תהיה לו טמפרטורת התכה נמוכה מאד והוא יתאים גם לסביבות פחות רטובות).

‫החבלים הללו יקרים, אבל אם לוקחים פרוסיק מאותה טכנולוגיה (כלומר - 5.5-6מ"מ), מקבלים חבל עזר מצויין: קל, עמיד, הדיינימה בפנים, אז אין הרבה משמעות לחסרונות שלה (טמפ. התכה נמוכה, עמידות גרועה בחיכוך, לא מחזיקה קשרים בגלל חיכוך עצמי נמוך). נכון, זה קצת לא אורתודוקסי, אבל בתור tagline ולשימושי חירום...‬


סיכום, והמלצה

למעשה - השאלה הזו מכילה בתוכה סתירה פנימית: לגלוש על חבל אחד ולהשתמש בחבל משיכה דק וקל זו גישה מינימליסטית (וזה טוב). לקחת חבל משיכה שיכול לשמש כחבל עיקרי במקרה חירום זו הגישה ההפוכה. כלומר:

  • אם כבר החלטתם ללכת בגישה המינימליסטית: קחו חבל דק וקל.
  • אם אתם רוצים להיות יותר מוכנים לכל מקרה - קחו חבל אמיתי, עבה.

אם רוצים את גישת הביניים - מה שאנו מחפשים זה: חבל קל, חזק, סטאטי ועמיד בפני חיכוך. כדאי שגם יהיה זול, אבל כנראה שזה לא יקרה למעשה - אני חייב לומר, שאני לא מתחבר לנטייה הישראלית לצאת עם ציוד חירום ולהיות מוכן לכל תקלה או תאונה. קל לי יותר להתחבר למקצועיות וליכולת לאלתר פתרון מהציוד הבסיסי שיש לכל אחד. וכמובן - לשמור בטלפון את המספר של יחידת החילוץ הקרובה...

תהנו בטיולים הבאים שלכם, ואל תיקלעו למצבי חירום.

קריאה נוספת

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב, שמוליק כהן, יערון פוזננסקי, ואחרים...