רצועות

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־04:25, 16 במאי 2007 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות) (דף חדש: =הקדמה= באנגלית: webbing בצרפתית: sangle רצועה העשויה בד"כ מניילון, תפורה בבית החרושת ל[[סלינג...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

הקדמה

באנגלית: webbing

בצרפתית: sangle

רצועה העשויה בד"כ מניילון, תפורה בבית החרושת לסלינג סגור או נקשרת בקשר מים. קיימות גם רצועות מספקטרה (דיינימה}, תפורות בלבד. אין לקשור רצועות ספקטרה.

תכונות ברצועות

חוזק

דינאמיות

רצועה נמתחת בערך כמו חבלי סטאטי, כלומר שיעור ההתארכות שלהן הוא כ-2% תחת משקל גוף, כ-40% לפני קריעה. בניתוח של מערכות אבטחה למשל, נהוג להזניח את מתיחות הרצועות ולומר שמתיחותן היא "אפס" או שהן סטאטיות לגמרי או כמו כבל פלדה...

טענות אלה אינן נכונות אלא שהן מהוות קירוב טוב למדי. תורמים לכך שני גורמים:

1. הרצועות בהן אנו משתמשים הן כמעט תמיד כפולות (סגורות בקשר או בתפר), לכן הן מתארכות חצי מהערך שצויין לעיל.

2. כמעט תמיד הרצועות הן קצרות מאד ביחס לאורך החבל שיש במערכת. לכן ההתארכות תורמת מעט מאד להתארכות הכללית של כל המערכת. ובמקרים בהם החבל קצר ויש נפילה, כמו בנפילת הובלה במקדם נפילה גבוה החבל הוא דינאמי ונמתח הרבה יותר מן הרצועות.

קשר מים

ריכוז מאמצים וקריעת שפה

חלוקה על פי שימוש

הארכות

ראנרים

עגינות גולש אחרון

רתמות מאולתרות

חלוקה על פי מבנה

רצועות שטוחות

רצועות טובולאריות

חלוקה על פי חיבור

מפרידים בין רצועות קשורות ורצועות תפורות. השימוש בהן דומה.

רצועות קשורות

רצועה שנחתכה באורך הרצוי ונקשרה בקשר מים. זהו הקשר היחיד המתאים לקשירת רצועות. רצועות קשורות משמשות להארכות, לחלוקת משקל ולשימושים כלליים בטיפוס טבעי ובטיפוס מלאכותי. שתי מידות מקובלות לשימוש של רצועות קשורות הן 60 ס"מ (רץ) ו-120 ס"מ (2רץ). לרצועת ניילון קשורה עומס קריעה סטאטי טיפוסי של 1800 ק"ג.

בטיפוס טבעי מקובל השימוש בראנרים ארוכים מרצועות קשורות, כיוון שמעוניינים לפעמים לפתוח את הקשר כדי להשחיל את הרצועה, או לתקוע את הקשר בחריץ. קשר מים נוטה לזחול עם הזמן ויש לוודא כי השרכים שלו ארוכים מספיק.

רצועות תפורות

רצועה באורך סטנדרטי שתפורה בבית החרושת. רצועות תפורות קצרות נקראות בשם ראנרים ומשמשות בטיפוס ספורטיבי. מידה סטנדרטית של רצועות ארוכות יותר היא 60 ס"מ ונקראת בשם רץ. קיימות גם רצועות 2רץ, 4רץ וכו'. ראנרים נתפרים במידה קצרה מרץ: 1/2רץ למשל. לרצועת ניילון תפורה עומס קריעה סטאטי טיפוסי של 2200 ק"ג.

רצועות תפורות הן חזקות מעט, אך מקובל שהן בטיחותיות יותר, מאחר והקשר עלול להיפתח, ותפר - לא.

חלוקה על פי חומר

רצועות ניילון

רצועות דיינימה

רצועות סופגות אנרגיה

או כפי שהן קרויות "סקרימרים" (screemer), הן רצועות התפורות במספר תפרים חלשים הנפתחים בעומס נמוך (200-300ק"ג) ובכך מורידות את העומס בזמן בלימת נפילה. סקרימרים שימושיים במיוחד בעגינות גבוליות כמו ברגי קרח.

חיבור חבלים ורצועות

כללי פסילה

כללי הפסילה לרצועות דומים למדי לכללי הפסילה לחבלים והם מפורטים בדף על כללי פסילה.


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...