אני מעוניין להשתפר בטיפוס, האם עדיף לי להתאמן בקיר בולדרינג או בקיר חבל?

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

בחירת מתקן האימונים תלוייה במידה רבה במטרת האימון. תכנית אימון כללית, שאינה מכוונת למתאמן המסויים הזה ולמטרותיו תועיל למטפסים מתחילים, פחות למנוסים וכמעט בכלל לא למטפסים מתקדמים/ותיקים.

ספורט הטיפוס מתאפיין בכך שהוא דורש מגוון רב של מיומנויות פיזיות ומנטאליות, הנה רשימה חלקית: יכולות גופניות

יכולות משולבות: גופניות-מנטאליות

  • תנועה מורכבת
  • המשכיות בתנועה
  • קואורדינציה
  • תחושה קינסטטית
  • תנועה בדמיון
  • דיוק בתנועה
  • תכנון וביצוע
  • יכולות מנטאליות
  • שליטה בפחד
  • ניטרול האגו
  • ריכוז לטווח קצר
  • ריכוז לטווח ארוך
  • בטחון עצמי
  • יציבה
  • דמיון
  • התמודדות עם כשלון

בכל מקרה - תכנית האימון, ומתקן האימונים האידיאליים ייבחרו על פי המטרה הסופית של הספורטאי, ועל פי המיומנות שהוא מבקש לעבוד עליה.

לאחר ההקדמה המעורפלת הזו, נאמר באופן חד משמעי, שלמרבית המיומנויות הדרושות למטפס ספורטיבי - קיר בולדרינג מהווה מתקן אימונים יעיל בהרבה מקיר חבל!

בקיר בולדרינג אפשר לעבוד על כל היכולות הקשורות בתנועה ובביצוע מהלכי טיפוס קשים וסיקוונסים ברמה גבוהה.

הסיבה היא למעשה אחת: יעילות!

יעילות האימון

יעילות האימון מוגדרת כיחס בין כמות הזמן (והמאמץ) המושקעת באימון, לבין השיפור בביצועים כתוצאה מכך. יעילות האימון נקבעת במידה רבה כתוצאה מאיבחון של החולשות העיקריות של המטפס והתמקדות בשיפור שלהן. עניין זה מתואר בפירוט במאמר על עיקרון החוליה החלשה. כדי לאבחן באופן מדוייק - כדאי לפנות למאמן מנוסה - זה שווה את הכסף, אבל אפשר לנוסות גם בעזרת הדף הזה.

מדוע קיר בולדרינג יעיל יותר?

באופן פשוט העניין הוא ניצול זמן. אם יש לנו שעה לאימון - אפשר לתת שעה של אימון בקיר בולדרינג. בקיר חבל - פחות מחצי שעה. בקיר חבל מטפסים פחות מחצי הזמן שנמצאים בו!

למה? פשוט: חייבים לבוא עם מאבטח ולאבטח אותו (בערך) חצי הזמן. חוץ מזה יש את הזמן של להיקשר, להתנתק, למשוך את החבל וכו׳.

אבל זה לא רק זה. אם קצת עמוס בקיר, ויש את המעצבן הזה שדווקא עכשיו חייב לעבוד על הצעד שבין הבולט השלישי לרביעי במסלול שאתה אמור לעשות עכשיו - על פי תנכית האימון שלך. אתה תצטרך לחכות. זה גם דופק את מסגרת הזמן של האימון, וגם את אורך המנוחות שמתוכננות בין סטים.

נבחן מספר סוגי אימון, כדוגמאות. בטוח שהקורא האינטליגנטי יוכל ליישם את הרעיונות הללו גם לאימונים אחרים.

טכניקה

אימון טכניקה כולל לימוד צעדים חדשים, ורצפים מורכבים של צעדים, וחזרות מרובות עליהם, עד שהם מוטמעים בזכרון התנועה במוח. מה הקשר בין זה ובין אורך המסלול? עבודת חבל? אין!

להיפך - ביצוע התנועות בגובה, עם אפשרות לנפילה, מוסיף אלמנט של פחד ו״מלכלך״ את הטכניקה. הפחד מייצר אחיזת יתר וטונוס שריר גבוה במקומות בהם הוא לא נחוץ!

בקיר בולדרינג אפשר לייצר את הצעד המבוקש , או את רצף הצעדים, בקלות ולעבוד רק על מיומנות התנועה. יותר מזה - בצעדים בהם חסר משהו (כוח אצבעות, שיווי משקל מדוייק, תחושה של מרכז הכובד) המאמן יכול ֿלהגיע ולהזיז את המטפס לתנוחה הנכונה או לתמוך בו מעט לתחושת הבטיחות, וכך לפנות תשומת לב לתנועה הנכונה ולשיווי המשקל.

סיבולת

אחת הטענות שעולה הרבה היא שאי אפשר לעבוד על סיבולת בקיר בולדרינג. אבל זו טעות נפוצה. ההגדרה של סיבולת היא ״מספר רב של צעדים קלים ברצף״. למעשה - סקיר חבל אפשר לעשות מסלולים ארוכים יותר (מן הסתם) אבל היחס ״זמן טיפוס״/״כל השאר״ מייצר הפסקות ארוכות בין מסלול למסלול (או בין סטים). זה הופך את אימוני הסיבולת בקיר בולדרינג להרבה יותר יעילים.

התאוששות

התאוששות היא היכולת של השרירים לחזור ליכולת קרובה למלאה תוך זמן קצר. אימון לשיפור ההתאוששות אבל היחס ״זמן טיפוס״/״כל השאר״ מייצר הפסקות ארוכות בין מסלול למסלול (או בין סטים). זה הופך את אימוני הסיבולת בקיר בולדרינג להרבה יותר יעילים.

כמובן, שכל זה לא נוגע בכלל בזה שיש מטפסים שאוהבים להיות תלויים, ליפול, או סתם להתעסק בחבלים. זה גם לא עונה למי שאומר שהוא לא אוהב בולדרינג וכן אוהב גובה. הטענה כאן עונה רק לשאלה ״איפה אפשר לייצר אימונים יעילים יותר״.

אז מה? קיר חבל זה לא שווה כלום?

לא אמרתי!

קודם כל - זה כיף, וכיף חשוב מאד לשמירה על המוטיבציה ולעמידה בתכנית אימונים.

שנית - יש דברים שאי אפשר לעשות בקיר בולדרינג: ללמוד ליפול, הקלפות קשות, צעדים קשים בראן אאוט ושליטה בפחד, למשל. כל הדברים האלו הן מיומנויות חשובות שאי אפשר בלעדיהן בטיפוס ספורטיבי. אבל אם הן לא הגורם המגביל את יכולת הטיפוס - להוביל ולהקליף, להיקשר ולאבטח הם בזבוז זמן, בקיצור - אימון לא יעיל!

יאללה - לעבודה...

קריאה נוספת


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...